Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Dejte nám prosím vědět, která data nám a našim partnerům dovolíte zpracovat.


Technická data

Trvale zapnuto

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Analytické a statistické údaje

Analytické a statistické údaje nám pomáhají pochopit, jaké funkce jsou vaše oblíbené, co nám na webu nefunguje, jaké zařízení pro prohlížení stránek používáte a mnoho dalších.

KNTB logo

ZLÍNSKÁ NEMOCNICE SE SNAŽÍ CHRÁNIT ZAMĚSTNANCE I BĚHEM STRAVOVÁNÍ, OBĚDY DOSTÁVAJÍ ZABALENÉ

Liduprázdné prostory a židle na stolech jako po zavíračce, tak v posledních týdnech vypadá provoz jídelny a výdejny obědů v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zatímco hospitalizovaných pacientů se změny ve výdeji stravy nedotkly, zaměstnanci si museli zvyknout na nové podmínky. Na oběd nedocházejí do jídelny, ale dostávají zabalené porce buď přímo na pracoviště, nebo si je chodí jednotlivě vyzvednout do nemocničních bister. Cíl je přitom jasný, zabránit shromažďování většího počtu osob a snížit tak riziko případného přenosu onemocnění koronavirem mezi zdravotníky. Do technologického vybavení, které tento způsob výdeje zaměstnanecké stravy umožňuje, musela zlínská nemocnice investovat bezmála čtvrt milionu korun z vlastního rozpočtu. 

Denně se v nemocnici vydá až 400 obědů zaměstnancům zdravotnického zařízení. „V jídelně se při běžném provozu potkává až sto padesát strávníků současně. Existovalo tak reálné riziko, že by se mezi nimi mohlo v případě zavlečení infekce onemocnění rychle rozšířit napříč nemocnicí. Tomu jsme chtěli zabránit zvláště v době, kdy jsme zavedli práci na směny v týmech a také další bariérová opatření, jejichž cílem je chránit zdraví našich zaměstnanců a zajistit péči o pacienty. Proto jsme přešli na model individuálního stravování na pracovištích,“ vysvětlil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Aby se mohlo velké množství porcí rozvážet zdravotníkům na jejich pracoviště, zakoupila nemocnice pro oddělení stravování speciální zařízení, které čerstvě uvařená jídla šokově schladí na 4°C, následně jsou jednotlivé porce rozděleny do jednorázových plastových misek a neprodyšně uzavřeny potravinovou fólií. Doba od uvaření jídla po jeho distribuci je tak zkrácená na minimum. „Kapacita  nového šokeru na jedno zchlazení je až šedesát kilogramů jídla. V našem provozu můžeme tímto způsobem připravit pět set porcí. Na každý všední den tak připravujeme jedno jídlo bezmasé, jedno s masem a k tomu vždy nějaké překvapení, třeba dezert nebo ovoce,“ popsala Veronika Fišarová, vedoucí Oddělení stravování Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Šoker byl ve zlínské nemocnici uveden do provozu na začátku tohoto týdne, nový systém výdeje stravy zaměstnancům ale běží už od konce března, zdravotnické zařízení hotová jídla zajišťovalo od externího dodavatele ze Strážnice. „Vybrali jsme dobře, dovážená jídla byla chutná a nutričně vyvážená. Nicméně vozit každý den jídlo ze Strážnice bylo komplikací, proto jsme rádi, že můžeme našim zdravotníkům opět vařit u nás,“ doplnila Veronika Fišarová. Samotný šoker pro zchlazení pokrmů vyšel nemocnici na 180 tisíc korun, náklady na pořízení dvou strojů na balení jídel do misek a potravinové fólie přesáhly částku 60 tisíc korun. Hospitalizovaní pacienti ve zlínské nemocnici nadále dostávají stravu v jídelních uzavíratelných tabletech. V jejich případě nebyly zásadní změny ve výdeji stravy nutné. Režim se pro ně změnil pouze v tom, že se nescházejí ve společných prostorách na odděleních a jídlo konzumují individuálně na nemocničních pokojích. Nemocniční kuchyně ve svém běžném provozu bez omezení v důsledku pandemie koronaviru uvaří až osmnáct set obědů denně.
Zdá se, že používáte
nepodporovaný prohlížeč

Aby Vám tato webová stránka fungovala, potřebujete moderní podporovaný prohlížeč. Pokud používáte Windows 10, máte již nainstalovaný moderní prohlížeč Microsoft Edge, který můžete použít k zobrazení tohto webu.

Microsoft Edge Logo
Microsoft Edge

Moderní prohlížeč od společnosti Microsoft

Součást Windows 10
Mozilla Firefox Logo
Mozilla Firefox

Svobodný prohlížeč se zaměřením na soukromí

Google Chrome Logo
Google Chrome

Nejpoužívanější prohlížeč na světe od Googlu

KNTB logo Budoucnost Baťovky