Nejen zdravotníci Krajské nemocnice T. Bati procházejí vzděláváním ve svém oboru. Tentokrát odborný kurz Ministerstva zdravotnictví ČR absolvovali nutriční terapeutka Aneta Bílková a šéfkuchař Miroslav Maňásek. Kurz byl zaměřen na dietní stravu s šetřícím režimem, což se týká například pacientů s chronickým zánětem žaludku, kteří vyžadují specifický přístup při volbě surovin i při technologii přípravy.
Na kurzu účastníci společně s odborníky z celé České republiky připravovali rozmanité pokrmy – od polévek přes hlavní jídla až po dezerty.
„Dieta s šetřícím režimem má četná potravinová i technologická omezení. V praxi v rámci nemocničního stravování není jednoduché vytvářet receptury pokrmů s ohledem na zúžený výběr povolených potravin a koření, dodržení všech hygienických předpisů, dodržení teplot pokrmů, možností výdeje na páse a transportu stravy na oddělení tabletovým systémem, personální možnosti kuchyně, finančních limitů stravy a podobně," říká Mgr. Ing. Aneta Bílková, nutriční terapeutka Krajské nemocnice T. Bati.
V kuchyni zlínské krajské nemocnice se každý den pro pacienty připraví v průměru 600 obědových pokrmů pro zhruba 24 základních diet při různých zdravotních, věkových či etických omezení. Mimo pacienty kuchyně vaří i pro zaměstnance, denně kolem 800 obědů, dále zásobuje obě nemocniční bistra, mateřskou školu a jedno soukromé zdravotnické zařízení. Nutriční terapeutky vytvářejí receptury a jídelníčky pro pacientskou stravu a ve spolupráci s kuchaři dohlíží na přípravu a výdej pacientské stravy. Jejich kooperace je v tomto ohledu klíčová.
„Z kurzu jsme si odnesli inspiraci na nové receptury pokrmů a plánujeme je v dohledné době zařadit nejen do jídelníčků šetřící diety. Mezi připravovanými novinkami bude například jáhlová kaše s mangovým rozvarem nebo gnocchi se špenátem a kuřecím masem. V blízké budoucnosti se rádi zúčastníme i dalších podobných praktických kurzů týkajících se nemocničního stravování,“ doplnila Aneta Bílková.